جوان آنلاین: نخستوزیر عراق در جریان کنفرانس مونیخ با شماری از اعضای کنگره امریکا درباره لزوم خروج نیروهای موسوم به ائتلاف بینالمللی از عراق گفتگو کرده و رئیسجمهور این کشور هم از لزوم دستیابی به توافقی به منظور حمایت از حاکمیت ملی کشورش سخن گفته است. در شرایطی که دبیرکل جنبش عصائب اهلالحق نیز از دستیابی به چنین توافقی حمایت کرده، چهرههای امنیتی تجدیدنظر قراردادهای امنیتی و تسلیحاتی با واشینگتن را یکی از مهمترین مسائلی میدانند که در این زمینه باید مدنظر قرار گیرد.
محمد البلداوی یکی از رهبران ائتلاف فتح عراق روز شنبه درخواست محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق از معاون رئیسجمهور امریکا به منظورخروج نظامیان این کشور از عراق را بیانگر عزم و اراده دولت بغداد برای بستن این پرونده ارزیابی کرد و گفت: «بیرون رفتن نیروهای خارجی به ویژه نیروهای امریکایی از عراق جزو اولویتهای دولت السودانی است. شمارش معکوس خروج نظامیان امریکایی از عراق عملاً آغاز شده است.» موضوع خروج نظامیان امریکایی از عراق اخیراً بار دیگر و به دنبال تداوم تعدی نیروهای امریکایی در عراق به یکی از مسائل داغ سیاسی این کشور تبدیل شده تا جایی که السودانی در جریان دیدار با معاون نخستوزیر ایتالیا در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ نیز به این موضوع اشاره کرد: «مذاکرات با امریکا به ویژه در خصوص پرونده حضور ائتلاف بینالمللی در عراق که دولت این کشور برای پایان دادن به آن تلاش میکند در جریان است.» اظهارات وی به دیدارش با مایک تیرنر، میکی شیرل، جو ویلسن و جیری کونولی، چهار نفر از اعضای کنگره امریکا در حاشیه کنفرانس مونیخ مربوط میشود که پایان مأموریت ائتلاف بینالمللی در عراق یکی از محورهای کلیدی آن بود. همچنین قیس الخزعلی، دبیرکل جنبش عصائب اهلالحق طی نشستی با عبداللطیف رشید، رئیسجمهور عراق تصریح کرد: «باید به یک توافق سیاسی در خصوص موضوع حاکمیت ملی و خروج نیروهای خارجی از عراق دست یافت. نیروهای عراقی باید توان خود را در زمینه دفاع از خاک این کشور، حریم زمینی و هوایی آن افزایش دهند.» وی افزود: «تداوم حملههای امریکا نقض حاکمیت عراق و شاهدی بر توهین و تحقیر امریکا نسبت به دولت و ملت عراق است.» او پیشتر در واکنش به حمله تروریستی امریکا در بغداد تأکید کرده بود که تجاوزات امریکا با وجود اقدامات مثبت دولت عراق و تعهد به آرام کردن گروههای مقاومت همچنان ادامه دارد. رئیسجمهور عراق نیز خاطرنشان کرد: «باید همگان تلاشهای خود را برای محافظت از ثبات امنیتی و سیاسی عراق و حرکت به سمت رشد اقتصادی و دستیابی به یک توافق سیاسی در زمینه حمایت از حاکمیت ملی افزایش دهند.»
قراردادهای تسلیحاتی، اقدامی برای تضعیف عراق
صلاح زینی، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق با اعلام اینکه قراردادهای تسلیحاتی با امریکا تهدیدی علیه امنیت ملی عراق است، تصریح کرد: «قرار است برنامه خرید سلاحهای امریکایی از سوی عراق که به اسم پرونده «افاماساس» معروف است به زودی در این کمیسیون بررسی شود.» وی افزود: «ما بعد از بررسی این پرونده یک گزارش خطاب به اعضای مجلس نمایندگان عراق تحت عنوان اینکه این اقدام تهدیدی برای امنیت کشور حساب میشود، ارسال میکنیم.» زینی تصریح کرد: «این اقدام باعث تضعیف توان تسلیحاتی نیروهای امنیتی عراق میشود. کشور ما در حالی تمام هزینههای لازم را پرداخت کرده که هیچ تعهدی از طرف مقابل دریافت نکرده است.» وی بیان کرد: «کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق بر ضرورت بازنگری کامل این قراردادهای تسلیحاتی بر اساس منافع امنیتی کشور تأکید دارد زیرا این قراردادها برای عراق ذلت بار است. در حال حاضر امریکا مانع واردات سلاحهای پیشرفته از سمت کشورهای مختلف جهان به عراق شده و این روند را در انحصار خود قرار داده، اما به صورت کامل نیز به تعهدات خود عمل نمیکند.» سعید البدری، کارشناس امنیتی عراق هم به این نکته اشاره کرد که مسئله مسلح کردن نیروهای امنیتی این کشور باید از طریق آزاد کردن تصمیمگیریهای سیاسی در عراق و رها شدن از یوغ اقتصادی امریکا پیگیری شود. وی افزود: «اموال عراق در اختیار امریکاییها است. رها شدن عراق از بند امریکا باعث میشود این کشور درهای همکاری را با چین و روسیه یا هر کشور پیشرفته دیگری در زمینه دریافت تسلیحات باز کند.» وی اضافه کرد: «باید برای آزادسازی اموال عراق از دست امریکا تلاش کرد. حریم هوایی، دریایی و زمینی عراق باید در برابر تجاوزات خارجی محافظت شود. تحقق حاکمیت جز با خروج اشغالگران از عراق محقق نخواهد شد. باید تجهیزات لازم نیز برای محافظت از حاکمیت کشور مهیا شود.»